Rickard Ydrenäs är grundare av Ydrenas Communications och av Brexitpodden. I en intervju Tidningen NU berättar han om nuläget i Brexitförhandlingarna.

Beskriv kortfattat vad som händer i Brexitförhandlingarna för närvarande. Vad är de stora stötestenarna? Hur ser tidsplanen ut?

– Ingen pratar om att något annat i Bryssel än att det blir en Brexit. Överenskommelsen om ett övergångsavtal som slöts i mars är en framgång i förhandlingarna, men innebär i praktiken att Brexit skjuts upp till sista december 2020. Förhandlingar pågår om utträdesavtalet och riktlinjer för den framtida relationen mellan EU och Storbritannien, ett framtida handels- och samarbetsavtal. Förhandlingarna om handelsavtalet kommer att pågå under flera år, osäkert hur länge. Förhandlingarna är mycket komplicerade på grund av komplexitet och de politiska motsättningarna mellan EU och Storbritannien. Målet är att slutföra förhandlingarna om utträdesavtalet före oktober, som är deadline för att hinna klart till utträdesdatumet den sista mars 2019. Förutom att Storbritanniens regering och de 27 EU-länderna måste godkänna ett utträdesavtal, så måste också både brittiska parlamentet och Europaparlamentet göra det före sista mars nästa år.

Finns det några frågor som du bedömer kommer att vara svåra att lösa inom utsatt tid?

– Den svåraste frågan i förhandlingarna är frågan om gränsen mellan Irland och Nordirland. EU har lagt fram ett förslag som brittiska sidan förkastat och nu väntar EU på ett förslag från Storbritannien. Frågan kompliceras av att brittiska regeringen är en minoritetsregering, beroende av stöd av det Nordirländska partiet, Democratic Unionist Party (DUP). En annan stor och komplicerad fråga är hanteringen av finansiella sektorn, som är viktig för både EU och Storbritannien.

Hur är stämningen i korridorerna tycker du, är det bittert eller mera konstruktivt?

– Stämningen är positiv och senaste tiden har man uppnått uppgörelse om övergångsavtal och delar av utträdesavtalet, vilket skapat en bra förhandlingsatmosfär. Brexit är dock en mycket politiskt komplex och känslig, så båda sidor är under stor press att hinna klart förhandlingarna till i oktober.

Är det nytt problem som seglat upp på agendan den under året, något man inte tänkt på tidigare?

– Brexits komplexitet gör att det är många frågor som dyker upp hela tiden under förhandlingarna. En fråga som uppmärksammats är att brittiska yrkeschaufförer behöver nya tillstånd och registreringsbevis för att köra inom EU efter Brexit. En andra stor fråga handlar om läkemedel från Storbritannien ska kunna säljas i EU efter Brexit utan en ny tillståndsprocess. En tredje stor fråga är British Airways måste ha ett nytt tillstånd att flyga till USA. Eftersom bolaget inte längre är ett helägt brittiskt bolag, utan ägs mer än 50 procent av ett brittiskt-spanskt bolag, kompliceras möjligheten att få tillstånd på samma fördelaktiga villkor som EU-bolag har med USA.

PODDTIPS: I Brexitpodden där Brexitspecialisten Rickard Ydrenäs och programledaren Johan Rapp bjuder in gäster tas temperaturen på Brexitförhandlingarna. Sedan starten av podden våren 2017 har närmare 30 program spelats in med bland annat Europaparlamentariker, riksdagsledamöter, ambassadörer, högre EU-tjänstemän, journalister. Lyssna på Brexitpodden.

BOKTIPS: För dig som vill veta mer om det politiska spelet bakom Brexit-folkomröstningen och det efterkommande politiska ”kriget” rekommenderas ”All out war” av Tim Shepman, journalist på Sunday Times.

Artikel publicerad i Tidningen NU 19 april 2019