A
Acquis communautaire: All lagstiftning från EU kallas ofta för the acquis communautaire. Det inklderar alla traktat, förordningar och direktiv som EU:s lagstiftande församlingar har beslutat om samt domar från Europeiska Unionens domstol. Det är hela acquis communautaire som ett land måste införa för att kunna bli medlemmar I EU.
Artikel 50: En paragfraf i Lissabonfördraget, ofta beskriven som “utträdesparagrafen”. Det är den paragrafen som Storbritannien måste aktivera om de ska kunna lämna EU.
B
Bankunion: 19 länder i eurozonen som överlåtit åt den Europeiska Centralbanken att övervaka de nationella bankerna. En ytterligare uppgift är är införa ett liknande system som den svenska insättningsgarantin.
Brexit: En förkortning av Britain and exit – som användes före och efter folkomröstningen om ett utträde för Storbritannien ur EU.
C
Coreper: Förkortning för den Permanenta representation till EU som förbereder ministerrådets möten. I Coreper sitter de 28 ambassadörerna eller deras ställföreträdare.
D
DG: Står för Generaldirektorat. Det finns 34 direktorat inom EU-kommissionen med områden som handel, finans och fiske. Varje direktorat, eller DG, leds av en kommissionär. Sveriges EU-kommissionär, Cecilia Malmström, ansvarar för handelsfrågor med bland annat TTIP.
Direktiv: En form av EU-lagstiftning där EU satt ramen och respektive land avgör hur man gör det och ibland med högre mål.
E
F
G
Generaladvokaten: Det finns åtta generaladvokater i den Europeiska Unionens domstol. Deras uppgift är att rådge i rättsliga frågor och ge en bedömning innan domarna fäller sitt avgörande. Bedömningen ses som en indikation på hur domstolen kommer att döma. Oftast följer domarna generaladvokaten, men inte alltid.
Grexit: En möjlig grekisk exit från euron, under främst våren 2015.