I dag skickade Storbritanniens premiärminister Theresa May ett ödesmättat brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Brexit-bollen sätts i rullning. Det är en svart dag för EU, men det öppnar nya möjligheter för Sverige. 

Tyvärr finns det många signaler om att regeringen kommer att sitta på bänken under den komplicerade förhandling som nu börjar mellan EU och Storbritannien. Det duger inte. Det är inte antal mål som är viktigast, utan hur jag gjort dem, har Zlatan Ibrahimović sagt. Den attityden borde prägla Sveriges agerande nu. Det är inte antalet punkter i förhandlingen som är viktigast, utan hur Sverige agerar för att nå målen och dra fördel av de möjligheter som nu skapas.

Man kan nästan föreställa sig att premiärminister May skickar med en lapp till ordförande Tusk där det står att hon är nödd och tvungen att sätta igång Brexit-processen. Regeringen i London håller god min, men maken till dåligt beslut från ett medlemsland finns än så länge inte. Ett starkt och sammanhållet EU ligger alltjämt i Storbritanniens intresse, politiskt och ekonomiskt. Något som kommer att bli allt tydligare ju längre den mödosamma skilsmässoförhandlingen pågår.

Storbritannien lämnar ett stort tomrum efter sig som Sverige kan fylla. När Storbritannien lämnar måste andra länder som står upp för EU:s inre marknad, präglad av frihandel, konkurrens och rättsstatsprinciper och marknadsekonomi. Annars finns det en risk att detaljreglering, protektionism och svällande byråkrati fyller tomrummet. Men då måste Sverige ut på planen och spela skickligt redan nu. För att lyckas med det gäller det att slå fast några viktiga punkter.

EU kommer att finnas kvar. Ryktet om EU:s död är betydligt överdrivet. Sextioårsfirandet av Romfördraget nyligen blev en något dämpad tillställning, men de många utmaningarna i Europa visar med all önskvärd tydlighet att EU behövs mer än någonsin. De nationalistiska och protektionistiska krafterna som försöker rita om Europas karta har helt enkelt inga trovärdiga besked att ge på hur de i stället vill tackla den ekonomiska återhämtningen, migrationskrisen, de geopolitiska spänningarna och ett mer tillbakadraget USA. De relativa motgångarna för den högerextremistiska Geert Wilders och hans PVV i nederländska valet visar att de politiska vindarna kan blåsa åt flera håll samtidigt. Det kan mycket väl bli ett liknande bakslag för Marine Le Pen och Front National när Frankrike går till presidentval om en månad.

Förhandla från styrkeposition. London sitter i en rävsax. Storbritannien kommer att försöka få ett så fördelaktigt avtal som möjligt, men det gäller för unionen att stå fast vid att det inte går att plocka russinen ur kakan. Det gäller inte minst på det finansiella området, där London kommer att försöka behålla sin position som finansiellt centrum i Europa men utan de gemensamma regler som medlemsländerna har att förhålla sig till. Det kan inte tillåtas.

Gå med i eurozonen. Om Sverige ska kunna spela en mer offensiv roll i EU går det inte att fortsätta med vänta-och-se-politiken om den gemensamma valutan. Sverige behöver slå ett slag för en stärkt union och söka medlemskap i euron. Det skulle ge en kraftfull signal till övriga medlemsländer och resten av världen att EU inte är på fallrepet och att Sverige är att räkna med. Som medlem i eurozonen kan Stockholm även vara med och tävla om att bli ett av de finansiella centrum som tar över när London försvinner från unionen. Vi har kunnandet och entreprenörsandan. Men för att kunna tävla med andra centrum krävs en politik som tar vara på möjligheterna.

Det är nu som grunderna läggs för det nya EU som kommer att högtidlighållas i framtiden. Sverige måste spela en mer aktiv roll i den utformningen än vad Stefan Löfvens regering hittills åstadkommit. Sitt inte på bänken. Ut och gör mål!

Rickard Ydrenäs

Rickard Ydrenäs är initiativtagare till podcasten ”Brexitpodden” och grundare av kommunikationsbyrån Ydrenas Communications, som är specialiserad på EU-frågor. Poddcasten Brexitpodden finns på Soundcloud. Twitter: @ydrenas